Inspektori KUIP-a i u junu vršili pojačane kontrole u KS-u

...Inspekcija na terenu...

12.07.2017. - Post Scriptum redakcija

Tržišno-turistički i inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a su u toku juna izvršili 470 timskih kontrola, koje provode radi suzbijanja sive ekonomije i rada nacrno na području Kantona Sarajevo, potvrđeno je Feni iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a.

Zbog utvrđenih nedostataka su izdali 204 prekršajna naloga od 119.803 KM, a donijeli su i po dva rješenja o zabrani rada ugostiteljskih objekata i otklanjanju utvrđenih nedostataka, kazala je Feni glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Prilikom vršenja inspekcijskih nadzora izdali su: 113 prekršajnih naloga zbog kršenja odredaba Zakona o radu FBiH, 36 prekršajnih naloga zbog kršenja odredaba Zakona o fiskalnim sistemima FBiH, 21 prekršajni nalog zbog kršenja odredaba Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH, 20 prekršajnih naloga zbog kršenja Zakona o mjeriteljstvu FBiH, šest prekršajnih naloga zbog kršenja Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, pet prekršajnih naloga zbog kršenja Zakona o kontroli cijena FBiH, dva prekršajna naloga zbog kršenja Zakona o zaštiti potrošača BiH te prekršajni nalog zbog kršenja Zakona o obrtu FBiH.

Kantonalni inspektori rada su prilikom navedenih kontrola otkrili 55 neprijavljenih radnika, istakla je Brdarić.

Istovremeno, dodala je, kantonalni sanitarni i inspektori za hranu vršili su pojačani sanitarni nadzor subjekata u poslovanju s hranom, koje svake godine provode u ljetnim mjesecima, a u svrhu prevencije od trovanja hranom.

U saradnji s ovlaštenom laboratorijom u proteklom mjesecu je pregledano 95 subjekata (proizvođači hrane, distributeri i ugostitelji), te je na laboratorijsku analizu uzeto 422 uzorka hrane i briseva radnih površina, kazala je.

Prema dostavljenim mikrobiološkim ispitivanjima od 122 uzorka hrane utvrđena je neispravnost kod njih 20 ili 7,37 posto, a od 300 uzoraka briseva radnih površina devet je bilo neispravno, što iznosi 6,66 posto. Na osnovu zapisnikom konstatovanih činjenica donesena su i rješenja s naloženim mjerama o otklanjanju nedostataka za 29 ugostiteljskih objekata, koja su subjekti nadzora ispoštovali. Donesena su i četiri rješenja o privremenoj zabrani rada zbog neodgovarajućeg sanitarno-higijenskog stanja u objektu, te sedam rješenja o zabrani prometa neispravne hrane. Izdato je i 28 prekršajnih naloga od 12.500 KM.

Pojačani nadzori na navedene okolnosti bit će nastavljeni, saopćili su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a.

fena

Komentari

Da biste ostavili komentar potrebno je da se prijavite na Vaš korisnički račun.

Prijavi se
Obavještenje:

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala PostScriptum.ba. Mole se korisnici da se suzdrže od vulgarnog izražavanja te uvreda na bilo kojoj osnovi. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar ukoliko se isti kosi sa pravilima korištenja portala. Također, zbog samog broja komentara, redakcija se ograđuje od odgovornosti za uklanjanje svih komentara neprimjerenog sadržaja.